Itraconazol

Bijgewerkt op 8 maart 2024

Wat is itraconazol?

Itraconazol is een geneesmiddel tegen schimmelinfecties (antimycoticum). Het wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Trisporal. Trisporal is beschikbaar als drank en als (concenraat voor) injectievloeistof. Daarnaast is een merkloze versie van het middel beschikbaar als capsule.

Hoe werkt het?

Itraconazol behoort, net als fluconazol en voriconazol, tot de triazolen. Deze middelen remmen een bepaald enzym (lanosterol 14α-demethylase) dat een belangrijke rol speelt bij de opbouw van de celwand van schimmels. Door dit enzym te remmen zijn schimmels minder goed in staat zich te vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen?

Itraconazol wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten schimmelinfecties, waaronder:

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook itraconazol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid, hoesten, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel in de buik, moeheid, slaperigheid, verwardheid, trillende handen of vingers, pijn in de borstkas en hoge bloeddruk of juist lage bloeddruk. Ook kan gebruik van het middel per infuus leiden tot een (ernstige) overgevoeligheidsreactie. In het bloed kunnen veranderingen optreden, zoals een stijging van de bloedsuiker spiegel (hyperglycemie), daling van de magnesium spiegel (hypomagnesiëmie) en een stijging van het LDH gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken van de EPAR van itraconazol capsules. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

J02AC02

Engelse vertaling

itraconazole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven