Griseofulvine

Bijgewerkt op 8 maart 2024

Wat is griseofulvine?

Griseofulvine is een geneesmiddel tegen infecties die door schimmels worden veroorzaakt. Dergelijke middelen worden antimycotica genoemd. Griseofulvine is beschikbaar als drank (suspensie). Het wordt geleverd in flacons van 100 ml. Elke milliliter suspensie bevat 25 milligram griseofulvine.


Hoe werkt het?

Griseofulvine bindt met tubuline. Dat is een stofje dat van belang is bij celdeling van schimmels. Daarnaast bindt het ook aan keratine. Hierdoor worden (huid)cellen die keratine bevatten ongevoelig voor schimmelinfecties.


Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Griseofulvine wordt gebruikt bij de behandeling van schimmelinfecties van de huid. Het wordt vooral gebruikt bij schimmelinfecties op plekken die met een antischimmelzalf of -crème slecht bereikbaar zijn, bijvoorbeeld de behaarde hoofdhuid. Een schimmelinfectie van het behaarde hoofd wordt door artsen tinea capitis genoemd. Ook wordt het soms gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties die te uitgebreid zijn om met zalven of crèmes te behandeling.


Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan griseofulvine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Heel zelden komt agranulocytose voor als bijwerking. Dat is een afwijking van het bloed waarbij geen granulocyten voorkomen in het bloed. Dat zijn cellen die een belangrijke rol spelen bij de weerstand tegen infecties.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van griseofulvine.


Andere talen

Engelse vertaling

griseofulvin

1 gedachte over “Griseofulvine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven