Anidulafungine

Bijgewerkt op 1 januari 2024

Wat is anidulafungine?

Anidulafungine is een geneesmiddel tegen schimmelinfecties (antimycoticum). Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Ecalta. Ecalta wordt toegediend via een infuus, direct in de bloedbaan. Het middel wordt geleverd als (poeder voor concentraat) voor infusievloeistof. Naast Ecalta zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar.

verpakking Ecalta (anidulafungine) - bron: Pfizer
verpakking Ecalta (anidulafungine) – bron: Pfizer

Hoe werkt het?

Anidulafungine behoort tot een groep geneesmiddelen die echinocandinen wordt genoemd. Deze middelen belemmeren de werking van een enzym dat voorkomt in schimmels. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van de celwand van schimmelcellen. Door de werking van dit enzym tegen te gaan kan de schimmel zich niet verder vermenigvuldigen. Het betreffende enzym komt niet voor bij mensen. Daarom zal het middel de vermenigvuldiging van menselijke cellen ongemoeid laten.

Bij welke aandoeningen?

Anidulafungine wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige schimmelinfecties, zoals invasieve candidiasis.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan anidulafungine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, kortademigheid, stuiptrekkingen (convulsies), huiduitslag, jeuk, galstuwing, en een verhoogde of juist een verlaagde bloeddruk. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals bijvoorbeeld daling van het kalium gehalte in het bloed (hypokaliëmie), stijging van het creatinine gehalte in het bloed en stijging van de leverenzymen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken van de EPAR van Ecalta. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

J02AX06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven