Malarone

Bijgewerkt op 5 september 2023

Wat is Malarone?

Malarone is een geneesmiddel tegen malaria. Het bevat de werkzame bestanddelen atovaquon en proguanil. Malarone wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline. Het middel wordt geleverd als filmomhulde tablet. Elke tablet bevat 250 mg atovaquon en 100 mg proguanil. Er is ook een tablet voor kinderen: Malarone Junior XGVS. Deze bevat 62,5 mg atovaquon en 25 mg proguanil. Naast Malarone zijn ook merkloze antimalariamiddelen met atovaquon en proguanil beschikbaar.

Malarone packshot
verpakking Malarone filmomhulde tabletten

Hoe werkt het?

De werkzame bestanddelen van Malarone, atovaquon en proguanil, binden aan bepaalde enzymen in de malariaparasieten. Het gaat om enzymen die een belangrijke rol spelen bij de vermenigvuldiging en de energievoorziening van de malariaparasiet. Door te binden aan deze enzymen kunnen de enzymen deze functies niet meer goed uitvoeren. Het gevolg is dat de parasieten doodgaan.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Malarone wordt gebruikt ter voorkoming (profylaxe) van malaria tropica. Dat is de vorm van malaria die wordt veroorzaakt door Plasmodium falciparum. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van deze vorm van malaria. Ook wordt het gebruikt bij de behandeling van malaria tertiana (malaria veroorzaakt door Plasmodium vivax/ovale). Soms wordt het middel gebruikt als de verwekker van de malaria nog niet bekend is.

Welke dosering?

Malariaprofylaxe

De aanbevolen dosering voor preventie van malaria staat in de tabel hieronder.

DOELGROEPDOSERING PER DAG (atovaquon/proguanil)TABLETTEN PER DAG
Volwassenen250/100 mg1 gewone tablet
Kinderen 11–20 kg62,5/25 mg1 Junior tablet
Kinderen 21–30 kg125/50 mg2 Junior tabletten
Kinderen 31–40 kg187,5/75 mg3 Junior tabletten
Kinderen > 40 kg250/100 mg1 gewone tablet
Aanbevolen dosering voor malariaprofylaxe – bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Bij de preventie van malaria wordt aanbevolen om 24 tot 48 uur vóór aankomst in het malariarisicogebied te beginnen met Malarone. Gebruik het middel tot 7 dagen na vertrek uit het risicogebied. De tabletten dienen bij voorkeur steeds op hetzelfde tijdstip van de dag te worden ingenomen. Wanneer meerdere tabletten per dag worden gebruikt (zie tabel) dienen die in één keer te worden ingenomen. Innemen met voedsel of zuiveldrank. Het is van belang dat de tabletten in z’n geheel worden ingenomen. Dus niet op kauwen. Bij braken dient binnen één uur na inname opnieuw een dosering te worden ingenomen.

Behandeling acute malaria-aanval

De aanbevolen dosering voor behandeling van een aanval van malaria tropica of malaria tertiana staat in de tabel hieronder.

DOELGROEPDOSERING PER DAG (atovaquon/proguanil)TABLETTEN PER DAGAANTAL DAGEN
Volwassenen1000/400 mg4 gewone tabletten3 opeenvolgende dagen
Kinderen 5–9125/50 mg2 Junior tabletten3 opeenvolgende dagen
Kinderen 9–11187,5/75 mg3 Junior tabletten3 opeenvolgende dagen
Kinderen 11–20 kg250/100 mg1 gewone tablet3 opeenvolgende dagen
Kinderen 21–30 kg500/200 mg2 gewone tabletten3 opeenvolgende dagen
Kinderen 31–40 kg750/300 mg3 gewone tabletten3 opeenvolgende dagen
Kinderen > 40 kg1000/400 mg4 gewone tabletten3 opeenvolgende dagen
Aanbevolen dosering voor behandeling malaria – bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan Malarone bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, hoofdpijn, diarree, koorts, verminderde eetlust, slapeloosheid, hoesten, duizeligheid, huiduitslag, overgevoeligheidsreactie, abnormale dromen en depressiviteit. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder bloedarmoede, afname van het natrium gehalte (hyponatriëmie), en toename van de leverenzymen.

Heel soms komen ernstige bijwerkingen voor, zoals het Stevens-Johnson syndroom, aantasting van de lever, of ernstige overgevoeligheidsreacties (anafylaxie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Malarone.

ATC-code

P01BB51


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Malarone vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven