Hydroxychloroquine

Bijgewerkt op 10 januari 2024

Wat is hydroxychloroquine?

Hydroxychloroquine is een geneesmiddel tegen malaria. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis en systemische lupus erythematodes (SLE). Hydroxychloroquine is alleen verkrijgbaar bij de apotheek met een doktersrecept.

Hydroxychloroquine wordt op de markt gebracht door Sanofi-Aventis onder de merknaam Plaquenil. Er zijn ook merkloze versies beschikbaar.

Plaquenil (hydroxychloroquine) tabletten tegen malaria
Plaquenil (hydroxychloroquine) tabletten (Bron: Efarma)

Plaquenil wordt geleverd als tablet met 200 mg hydroxychloroquine.

Hoe werkt het?

Het is niet precies bekend hoe hydroxychloroquine de malariaparasiet bestrijdt.

Bij de behandeling van reuma en SLE remt hydroxychloroquine ontstekingen.

Welke toepassingen zijn er?

Hydroxychloroquine wordt gebruikt ter voorkoming en voor behandeling van malaria. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis en systemische lupus erythematodes.

Verder wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis), en bij zogenaamde ‘fotodermatosen’.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Net als andere medicijnen kan hydroxychloroquine bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn:

Bij langdurig gebruikt kunnen vervelende bijwerkingen ontstaan, zoals:

 • afwijkingen aan de ogen:
  • aantasting van het netvlies (retinopathie)
  • aantasting van het hoornvlies (keratopathie)
 • verbleking van het haar
 • haaruitval
 • oorsuizen
 • depressieve gevoelens
 • duizelingen
 • slechthorendheid of zelfs doofheid

Hydroxychloroquine en retinopathie

Vooral wanneer hydroxychloroquine in te hoge dosering wordt gebruikt kan het netvlies van het oog worden aangetast. Dit wordt ‘retinopathie’ genoemd. De nadelige werking van hydroxychloroquine op het netvlies is minder dan die van chloroquine. Daarom wordt bij de behandeling van systemische lupus erythematodes meestal de voorkeur gegeven aan hydroxychloroquine.

Om retinopathie te voorkomen wordt voor iedere patiënt de juiste dosering berekend. Dit gebeurt op basis van lichaamsgewicht en nierfunctie van de patiënt. Als de nierfunctie is aangetast, bijvoorbeeld door lupus nefritis, wordt de dosering verlaagd. De nieren zijn dan immers niet meer goed in staat om het middel in de urine uit te scheiden.

Engelse vertaling

hydroxychloroquine

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit geneesmiddel.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van hydroxychloroquine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven