Nitroprusside

Bijgewerkt op 26 maart 2024

Wat is nitroprusside?

Nitroprusside is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige hypertensie (hoge bloeddruk). Het wordt op de markt gebracht door ACE Pharmaceuticals onder de merknaam Nipruss. Nipruss wordt geleverd als (poeder voor) infusievloeistof. Het middel wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Nitroprusside behoort tot de zogenaamde bloedvatverwijders (vasodilatantia). Het verwijdt de bloedvaten. Door de bloedvaten te verwijden neemt de druk in de bloedvaten af.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Nitroprusside wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensieve crisis (maligne hypertensie) bij volwassenen. Daarnaast wordt het gebruikt om een lage bloeddruk (hypotensie) tijdens operaties te bewerkstelligen. Hoewel het er niet officieel voor is geregistreerd wordt nitroprusside soms ook gebruikt bij de behandeling van hartfalen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan nitroprusside bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hypotensie, duizeligheid, hartkloppingen, snelle hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Verder kan nitroprusside door chemische binding met hemoglobine in het bloed de giftige stof cyanide vormen. Overdosering kan op die manier leiden tot cyanidevergiftiging. Om die reden wordt nitroprusside tegenwoordig niet vaak meer gebruikt.

ATC-code

C02DD01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven