Minoxidil

Bijgewerkt op 26 maart 2024

Wat is minoxidil?

Minoxidil is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (hypertensie). Minoxidil wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Lonnoten. Lonnoten is beschikbaar als tabletten. Elke tablet bevat 10 mg minoxidil.

verpakking Lonnoten (minoxidil) 10 mg tabletten
verpakking Lonnoten (minoxidil) 10 mg tabletten

Minoxidil heeft als bijwerking een toename van de haargroei. Daarom wordt het – in de vorm van een lotion – ook verkocht als haargroeimiddel voor mensen met haaruitval van hoofdhaar.

Hoe werkt het?

Minoxidil verwijdt de bloedvaten. Dit leidt tot minder weerstand in het stelsel van bloedvaten. Hierdoor gaat de bloeddruk omlaag.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan minoxidil bijwerkingen geven. De meest bekende bijwerking is toename van haargroei. Verder kunnen de volgende bijwerkingen optreden (in aflopende frequentie):

Toepassing en dosering

Minoxidil tabletten worden meestal pas gebruikt als andere geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva) niet of onvoldoende werken. In de praktijk wordt het middel vooral aan mannen voorgeschreven. Bij hen is toename van baardgroei niet zo erg. Bij de behandeling van vrouwen met moeilijk behandelbare hypertensie wordt meestal gezocht naar een ander antihypertensivum.

Meestal wordt met een lage dosering van bijvoorbeeld 5 of 10 mg begonnen. Als die dosering goed verdragen wordt en een goede bloeddruk wordt bereikt blijft de dosering hetzelfde. Als de bloeddruk met deze dosering nog steeds te hoog is zal de arts besluiten de dosering op te hogen. Bij volwassenen en oudere kinderen kan de dosering opgehoogd worden tot maximaal 100 mg per dag. Bij jongere kinderen is dat 50 mg per dag.

Volg altijd de dosering zoals die door de arts wordt voorgeschreven. Deze staat ook vermeld op de verpakking.

Minoxidil wordt meestal voorgeschreven tesamen met een plaspil (diureticum) en een beta-blokker. De beta-blokker gaat de snelle hartslag tegen die door minoxidil wordt veroorzaakt. De plaspil gaat het vasthouden van vocht door de minoxidil tegen.

Welke contra-indicaties zijn er?

Minoxidil mag niet worden gebruikt door mensen met een feochromocytoom.

Verder zal de arts terughoudend zijn bij het voorschrijven van dit middel aan mensen met een slecht werkend hart (hartfalen) of een verhoogde bloeddruk in de slagaders van de longen (pulmonale hypertensie).

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Lonnoten (minoxidil) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Minoxidil”

  1. Hallo,

    Ik wil minoxidil kopen, maar ik heb gelezen bij bijwerkingen dat je andere haarkleur zou krijgen, welke kleur is het? en gaat het na een tijdje weg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven