Vaatverwijders

Bijgewerkt op 26 maart 2024

Wat zijn vaatverwijders?

Vaatverwijders zijn geneesmiddelen die de bloedvaten wijder maken. Hierdoor neemt de weerstand in de bloedbaan af. Het gevolg is een verlaging van de bloeddruk. Vaatverwijders worden daarom gebruikt bij de behandeling van een verhoogde bloeddruk (hypertensie). De medische naam voor vaatverwijders is vasodilatantia.

Welke zijn er?

De geneesmiddelen in de tabel hieronder zijn vaatverwijders (vasodilatantia).

GENEESMIDDELMERKNAAMTOEDIENINGSVORMTOEPASSING
minoxidilLonnotentableternstige hypertensie
nitroprussideNiprussinjectie/infuushypertensieve crisis
overzicht van beschikbare vaatverwijders (vasodilatantia)

Hoe werken ze?

Vaatverwijders werken op de spiertjes die zich in de wand van kleine en middelgrote slagaders bevinden. Deze bloedvaten worden arteriolen genoemd. Ze spelen een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk. Door de spiertjes in de vaatwand van arteriolen te ontspannen worden deze bloedvaten wijder. Hierdoor neemt de weerstand in de bloedbaan af. Het gevolg is daling van de bloeddruk.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Vaatverwijders worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie). Het gaat dan meestal om hoge bloeddruk die niet goed reageert op behandeling met andere bloeddrukverlagende middelen (antihypertensiva), waaronder ook maligne hypertensie (hypertensieve crisis).

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Bijwerkingen die kunnen optreden bij behandeling met vaatverwijders zijn onder andere hypotensie (lage bloeddruk), snelle hartslag en oedemen. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen op de webpagina’s over de afzonderlijke middelen.

Synoniemen

vasodilatantia, bloedvatverwijders

Engelse vertaling

vasodilators


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven