Antihypertensiva

Bijgewerkt op 29 augustus 2023

Wat zijn antihypertensiva?

Antihypertensiva zijn geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk (hypertensie). Ze worden ook wel bloeddrukverlagers of bloeddrukverlagende middelen genoemd.

Welke antihypertensiva zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk. Meestal worden ze ingedeeld op grond van hun werkingsmechanisme. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende groepen antihypertensiva met per groep enkele veel voorgeschreven middelen.

ACE-remmers

ACE-remmers blokkeren het zogenaamde Angiotensin Converting Enzyme (ACE). Dit leidt tot verwijding van bloedvaten en daardoor verlaging van de bloeddruk. Bekende ACE-remmers zijn:

Kijk voor meer informatie over op de webpagina over ACE-remmers.

Angiotensine Receptor Blokkers (ARB’s)

ARB’s blokkeren de zogenaamde antiotensinereceptoren. Daardoor kan angiotensine z’n werking niet uitoefenen. Dit leidt tot een verminderde uitscheiding van het hormoon aldosteron door de bijnieren. Aldosteron zorgt ervoor dat zout wordt vastgehouden door het lichaam, waardoor de bloeddruk stijgt. Remmen van de uitscheiding van aldosteron leidt daarom tot afname van de bloeddruk.

Bekende ARB’s zijn:

Een andere naam voor angiotensine receptor blokkers is angiotensine II-antagonisten. Kijk voor meer informatie op de webpagina over angiotensine receptor blokkers (ARB’s).

Betablokkers

De volgende middelen behoren tot de groep van de betablokkers (ß-blokkers):

Kijk voor meer informatie op de webpagina over betablokkers.

Calciumantagonisten

Calciumantagonisten zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk en angina pectoris. Sommige calciumantagonisten worden ook gebruikt bij de behandeling van hartritmestoornissen. Voorbeelden van calciumantagonisten zijn:

Diuretica (plaspillen)

Plaspillen zijn geneesmiddelen die ervoor zorgen dat je meer gaat plassen. Ze worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk en hartfalen. De medische naam voor plaspillen is ‘diuretica’. Voorbeelden van diuretica zijn:

Vaatverwijdende middelen (vasodilatantia)

Geneesmiddelen die tot deze groep behoren zijn onder andere:

Synoniemen

Andere namen voor antihypertensiva zijn geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk, medicijnen tegen hoge bloeddruk, geneesmiddelen tegen hypertensie, medicijnen tegen hypertensie, anti-hypertensiva en bloeddrukverlagers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven