Terfenadine

Bijgewerkt op 29 augustus 2023

Wat is terfenadine?

Terfenadine is een geneesmiddel dat werd gebruikt voor de behandeling van overgevoeligheidsreacties (allergie). Het middel werd op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Triludan. Het middel hoort tot een groep anti-allergiemiddelen die antihistaminica worden genoemd.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw is het van de markt gehaald in verband met bijwerkingen. Het ging dan met name over een effect op de geleiding van prikkels door het hart, met als gevolg een verlenging van het QT-interval op het ECG. Dat verhoogt het risico op het krijgen van een ernstige hartritmestoornis die torsade de pointes wordt genoemd. Om die reden is terfenadine vervangen door fexofenadine (merknaam: Telfast).

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld ex-gebruikers van terfenadine (Triludan) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen ex-gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Terfenadine”

  1. Betty Reef-Rozendaal

    Ik heb dit middel jaren geslikt. Het werd aan mij voorgeschreven door een legerarts in 1996 (ik was 36 jaar) toen ik bij de Landmacht kwam werken. Ik heb idd klachten gekregen en zat regelmatig ’s nachts rechtop in bed of op de bank, mijn hart ging dan enorm te keer, het was beangstigend. Mijn huisarts heeft mijn klachten weggewuifd destijds. Jaren later kreeg ik een ander middel desloratadine. Op tv was een nieuwsbericht dat Triludan uit de handel was genomen wegens hartritmestoornis. Ik ben toen enorm geschrokken, want ik kon het beamen dat het middel klachten gaf en dat het mijn gezondheid dus heeft geschaad. Ik heb mij jarenlang onzeker en fysiek niet goed gevoeld. Weet nog niet wat het werkelijk met mijn gezondheid heeft gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven