Loratadine

Bijgewerkt op 18 oktober 2022

Wat is loratadine?

Loratadine is een geneesmiddel tegen overgevoeligheid (allergie). Het wordt op de markt gebracht door Reckitt Benckiser onder de merknaam Allerfre. Allerfre is beschikbaar als tablet. Elke tablet bevat 10 milligram loratadine. Naast Allerfre zijn er ook merkloze versies van het middel beschikbaar, waaronder een smelttablet.

Hoe werkt het?

Loratadine is een zogenaamd antihistaminicum. Dat betekent dat het de werking van het stofje histamine in ons lichaam tegengaat. Histamine komt vrij uit mestcellen op het moment dat iemand in contact komt met een stofje waarvoor hij/zij overgevoelig (allergisch) is. Het veroorzaakt de symptomen van allergie, zoals zwelling en jeuk. Antihistaminica gaan het ontstaan van deze symptomen tegen door de uitstoot van histamine door mestcellen tegen te gaan.

Bij welke aandoeningen?

Loratadine wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde allergische aandoeningen, waaronder allergische rinitis, allergische conjunctivitis en chronische urticaria.

Welke dosering?

De gebruikelijke dosering is eenmaal per dag 10 mg. Voor kinderen vanaf 2 jaar en met een maximum lichaamsgewicht tot 30 kilogram geldt een dosering van eenmaal per dag 5 mg.

Welke bijwerkingen geeft het?

Loratadine kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, hoofdpijn, moeheid en nervositeit. Minder vaak komten voor slapeloosheid en toename van de eetlust.

ATC-code

R06AX13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven