Ketotifen

Bijgewerkt op 18 oktober 2022

Wat is ketotifen?

Ketotifen is een geneesmiddel tegen allergische rinitis en jeuk. Het wordt op de markt gebracht als tablet onder de merknaam Zaditen. Elke tablet Zaditen bevat 1 milligram ketotifen. Er is ook een siroop met ketotifen beschikbaar. De siroop wordt geleverd in flessen van 200 milliliter. Per milliliter bevat de siroop 0,2 mg ketotifen. Ten slotte zijn er ook oogdruppels die ketotifen bevatten. Deze worden gebruikt voor de behandeling van allergische conjunctivitis.

Hoe werkt het?

Ketotifen is een zogenaamd antihistaminicum. Dat betekent dat het de werking van het stofje histamine in ons lichaam tegengaat. Histamine komt vrij uit mestcellen op het moment dat iemand in contact komt met een stofje waarvoor hij/zij overgevoelig (allergisch) is. Het veroorzaakt de symptomen van allergie, zoals zwelling en jeuk. Antihistaminica gaan het ontstaan van deze symptomen tegen door de uitstoot van histamine door mestcellen tegen te gaan.

Bij welke aandoeningen?

Ketotifen tabletten en siroop worden gebruikt bij de behandeling van allergische rinitis en jeuk. Ketotifen oogdruppels worden gebruikt bij de behandeling van allergische conjunctivitis.

Welke bijwerkingen zijn er?

Ketotifen kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen voorkomen bij gebruik van de tabletten en siroop zijn onder andere aankomen in gewicht, sufheid, slaperigheid, gevoel van opwinding en prikkelbaarheid. Bijwerkingen die kunnen voorkomen bij gebruik van de oogdruppels zijn onder andere geïrriteerd oog, wazig zien, overgevoeligheid voor licht, droge ogen, bloeding in het bindvlies van het oog (conjunctivale bloeding) en beschadiging van het hoornvlies.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Zidaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven