Hydroxyzine

Bijgewerkt op 18 oktober 2022

Wat is hydroxyzine?

Hydroxyzine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van jeuk door overgevoeligheidsreacties (allergiën). Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Atarax. Tegenwoordig zijn in Nederland alleen merkloze versies van het middel beschikbaar.

Hydroxyzine wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met 10 mg en met 25 mg van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Hydroxyzine is een zogenaamd antihistaminicum. Kijk voor het werkingsmechanisme van dit soort middelen op de webpagina over antihistaminica.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Hydroxyzine wordt gebruikt bij de behandeling van jeuk. Daarnaast wordt het, vanwege de rustgevende (sederende) werking, soms gebruikt bij de behandeling van gevoelens van spanning.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan hydroxyzine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, droge mond, moeheid, hoofdpijn en sufheid. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, duizeligheid, slapeloosheid, opwinding, trillende handen en zich niet lekker voelen (malaise).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van hydroxyzine.

ATC-code

N05BB01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven