Fexofenadine

Bijgewerkt op 18 oktober 2022

Wat is fexofenadine?

Fexofenadine is een geneesmiddel dat voornamelijk wordt gebruikt bij de behandeling van hooikoorts (seizoensgebonden allergische rinitis). Het wordt verkocht onder de merknaam Telfast. Telfast wordt geleverd als omhulde tabletten. Er zijn twee sterktes, een ‘junior’ tablet met 30 mg fexofenadine en tablet voor volwassenen met 180 mg fexofenadine.

Telfast (fexofenadine) omhulde tabletten
Telfast (fexofenadine) omhulde tabletten – bron: Doctor4U

Behalve Telfast zijn er ook merkloze producten met fexofenadine beschikbaar. Deze zijn leverbaar met 120 mg en met 180 mg fexofenadine.

Hoe werkt fexofenadine?

Bij allergische reacties speelt het stofje histamine een belangrijke rol. Doordat histamine de zogenaamde histamine-receptoren op cellen activeert ontstaan de kenmerkende symptomen van een allergische reactie.

Fexofenadine is een zogenaamd ‘antihistaminicum‘. Het blokkeert histamine1-receptoren (H1-receptoren). Hierdoor wordt voorkomen dat histamine deze receptoren activeert.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Fexofenadine wordt gebruikt bij de volgende aandoeningen:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan fexofenadine bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Hoewel aanvankelijk gedacht werd dat fexofenadine niet of nauwelijks QT-verlenging zou geven blijkt dit bij sommige patiënten toch voor te komen.

Kijk voor meer informatie in de bijsluiter van fexofenadine.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van fexofenadine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven