Doxylamine

Bijgewerkt op 20 oktober 2022

Wat is doxylamine?

Doxylamine is een geneesmiddel dat in sommige landen wordt gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid en bij de behandeling van allergische reacties. In Nederland wordt het op de markt gebracht in combinatie met pyridoxine (vitamine B6) onder de merknaam Xonvea. Xonvea wordt gebruikt voor de behandeling van zwangerschapsbraken.

Hoe werkt het?

Doxylamine is een zogenaamd antihistaminicum. Dat betekent dat het de werking van het stofje histamine in het lichaam tegengaat. Bij allergische reacties komt histamine vrij uit zogenaamde mestcellen. Dit leidt tot verschillende allergische symptomen, zoals een loopneus en niezen. Daarnaast heeft histamine ook een effect op hersencellen. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over antihistaminica.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Doxylamine wordt gebruikt bij de behandeling van allergische reacties. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van slapeloosheid. In combinatie met pyridoxine (vitamine B6) wordt het gebruikt om zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan doxylamine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, slaperigheid, duizeligheid en een droge mond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven