Dimetindeen

Bijgewerkt op 18 oktober 2022

Wat is dimetindeen?

Dimetindeen is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van allergische rinitis. Het wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline (GSK) onder de merknaam Fenistil. Fenistil wordt op de markt gebracht als druppelvloeistof. De druppelvloeistof wordt geleverd in flacons van 20 milliliter. Elke milliliter druppelvloeistof bevat 1 milligram dimetindeen.

Hoe werkt het?

Dimetindeen behoort tot een groep geneesmiddelen die antihistaminica wordt genoemd. Dit soort middelen gaat het vrijkomen van histamine uit mestcellen tegen. Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van de allergische klachten. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over antihistaminica.

Bij welke aandoeningen?

Dimetindeen wordt gebruikt bij de behandeling van allergische rinitis. Daaronder vallen hooikoorts (seizoengebonden allergische rinitis) en niet-seizoengebonden allergische rinitis. Daarnaast wordt het middel soms ook gebruikt bij de behandeling van galbulten (netelroos, urticaria).

Welke dosering?

De gebruikelijke dosering is driemaal per dag 1-2 mg. Voor de druppelvloeistof geldt dat 1 ml gelijk is aan ongeveer 20 druppels. Dus bij een concentratie van 1 mg/ml is de dosering driemaal daags 20-40 druppels. Voor kinderen van 1-12 jaar is de dosering afhankelijk van het lichaamsgewicht. Voor hen geldt een dosering van driemaal per dag 2 druppels per kilogram lichaamsgewicht.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook dimetindeen bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, slaperigheid en nervositeit. Vor een uitgebruik overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van Fenistil.

ATC-code

R06AB03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven