Desloratadine

Bijgewerkt op 20 november 2023

Wat is desloratadine?

Desloratadine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van hooikoorts en andere vormen van overgevoeligheid (allergie). Het behoort tot de groep van de zogenaamde antihistaminica.

Het middel wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Aerius. Tegenwoordig zijn ook verschillende merkloze versies beschikbaar.

Aerius (desloratadine)
Aerius (desloratadine)

Bij welke aandoeningen?

Desloratadine wordt gebruikt bij de behandeling van allergische aandoeningen, met name hooikoorts, ontsteking van het bindvlies van het oog door overgevoeligheid (allergische conjunctivities), en ontsteking van het neusslijmvlies door overgevoeligheid (allergische rhinitis). Daarnaast wordt het soms ook voorgeschreven als middel tegen jeuk en bij galbulten (netelroos, urticaria).

Hoe werkt het?

Desloratadine blokkeert de werking van histamine. Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van de klachten bij een allergische aandoening.

Welke dosering?

Desloratadine is beschikbaar in tabletten van 5 mg, smelttabletten van 2,5 mg en 5 mg, en als drank.

De gebruikelijke dosering is éénmaal daags 5 mg. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een aanbevolen dosering van éénmaal daag 2,5 mg.

Let op! Iedere patiënt is anders. Uw arts kan besluiten een andere dosering voor te schrijven in uw individuele geval.

Gebruik tijdens zwangerschap

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over schadelijke gevolgen bij het ongeboren kind. Daarom wordt gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden.

Gebruik bij borstvoeding

Het is aangetoond dat desloratadine wordt uitgescheiden in moedermelk. Daarom wordt het afgeraden om dit middel te gebruiken als u borstvoeding geeft.

Invloed op de rijvaardigheid

Desloratadine is een middel dat afkomstig is uit een groep van middelen die sufheid kunnen geven. In de praktijk blijkt dit niet of nauwelijks voor te komen. Desondanks wordt zekerheidshalve toch geadviseerd om voorzichtig te zijn met het besturen van een voertuig of het werken met machines totdat duidelijk is dat het middel inderdaad geen sufheid geeft.

Welke bijwerkingen zijn er?

Bijwerkingen treden niet vaak op. Bij sommige mensen kunnen de volgende bijwerkingen optreden:


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van desloratadine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

3 gedachten over “Desloratadine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven