Desloratadine

Bijgewerkt op 18 oktober 2022 door Simpto.nl

Wat is desloratadine?

Desloratadine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van hooikoorts en andere vormen van overgevoeligheid (allergie). Het behoort tot de groep van de zogenaamde antihistaminica.

Het middel wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam ‘Aerius’. Tegenwoordig zijn ook verschillende merkloze versies beschikbaar.

Aerius (desloratadine)
Aerius (desloratadine)

Bij welke aandoeningen?

Desloratadine wordt gebruikt bij de behandeling van allergische aandoeningen, met name hooikoorts, ontsteking van het bindvlies van het oog door overgevoeligheid (allergische conjunctivities), en ontsteking van het neusslijmvlies door overgevoeligheid (allergische rhinitis). Daarnaast wordt het soms ook voorgeschreven als middel tegen jeuk en bij galbulten (netelroos, urticaria).

Hoe werkt het?

Desloratadine blokkeert de werking van histamine. Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van de klachten bij een allergische aandoening.

Welke dosering?

Desloratadine is beschikbaar in tabletten van 5 mg, smelttabletten van 2,5 mg en 5 mg, en als drank.

De gebruikelijke dosering is éénmaal daags 5 mg. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een aanbevolen dosering van éénmaal daag 2,5 mg.

Let op! Iedere patiënt is anders. Uw arts kan besluiten een andere dosering voor te schrijven in uw individuele geval.

Gebruik tijdens zwangerschap

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over schadelijke gevolgen bij het ongeboren kind. Daarom wordt gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden.

Gebruik bij borstvoeding

Het is aangetoond dat desloratadine wordt uitgescheiden in moedermelk. Daarom wordt het afgeraden om dit middel te gebruiken als u borstvoeding geeft.

Invloed op de rijvaardigheid

Desloratadine is een middel dat afkomstig is uit een groep van middelen die sufheid kunnen geven. In de praktijk blijkt dit niet of nauwelijks voor te komen. Desondanks wordt zekerheidshalve toch geadviseerd om voorzichtig te zijn met het besturen van een voertuig of het werken met machines totdat duidelijk is dat het middel inderdaad geen sufheid geeft.

Welke bijwerkingen zijn er?

Bijwerkingen treden niet vaak op. Bij sommige mensen kunnen de volgende bijwerkingen optreden:


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 11 december 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 3 november 2016

2 gedachten over “Desloratadine”

Plaats een reactie