Cyproheptadine

Bijgewerkt op 24 maart 2024

Wat is cyproheptadine?

Cyproheptadine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van overgevoeligheid, vooral hooikoorts. Het middel kwam in de jaren ’60 van de vorige eeuw op de markt. In Nederland wordt het niet meer geleverd omdat er andere middelen zijn die even goed werken maar minder bijwerkingen geven.

Hoe werkt het?

Cyproheptadine is een zogenaamd antihistaminicum. Dat betekent dat het de afgifte van histamine door cellen in het lichaam tegengaat. Het doet dit door op die cellen de zogenaamde histaminereceptoren te bezetten. Dat zijn minuscule structuurtjes die, als ze geprikkeld worden, ervoor zorgen dat de cel histamine vrijgeeft. Hierdoor ontstaan de kenmerkende klachten van allergie. Door de vrijgifte van histamine tegen te gaan worden deze symptomen voorkomen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cyproheptadine wordt gebruikt bij de behandeling van overgevoeligheidsreactie, met name hooikoorts. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de preventie van aanvallen van migraine. Verder wordt het middel soms gebruikt voor de behandeling van cyclisch braken bij kinderen, en bij de behandeling van akathisie bij mensen die antipsychotica gebruiken.

Een aantal andere aandoening waarvoor cyproheptadine wordt gebruikt zijn:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan cyproheptadine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven