Cetirizine

Bijgewerkt op 18 oktober 2022

Wat is cetirizine?

Cetirizine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij allergische aandoeningen zoals allergische rinitis en allergische conjunctivitis. Het wordt op de markt gebracht onder de merknamen Zyrtec, Reactine en Prevalin allerstop. Er zijn ook merkloze versie van het middel beschikbaar. De meeste producten zijn beschikbaar als tablet. Elke tablet bevat 10 mg van de werkzame stof. Er is ook een cetirizine drank beschikbaar. Deze heeft een concentratie van 1 mg cetirizine per milliliter drank.

Hoe werkt het?

Cetirizine is een antihistaminicum. Dat is een geneesmiddel dat het vrijkomen van histamine uit mestcellen tegengaat. Kijk voor aanvullende informatie op de webpagina over antihistaminica.

Bij welke aandoeningen?

Cetirizine wordt gebruikt bij de volgende aandoeningen en klachten:

Welke dosering?

Voor volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder geldt een dosering van eenmaal per dag 10 mg. Voor kinderen van 6-12 jaar geldt een dosering van tweemaal per dag 5 mg. Voor kinderen van 2-6 jaar geldt een dosering van tweemaal per dag 2,5 mg. Voor kinderen van 1-2 jaar geldt een dosering van 0,5 mg per kilogram lichaamsgewicht, verdeeld over twee doses per dag, en maximaal 5 mg per dag. Er kunnen redenen zijn om van de geadviseerde dosering af te wijken. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter.

Welke bijwerkingen geeft het?

Cetirizine geeft, net als andere medicijnen, bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, slaperigheid, duizeligheid, droge mond, hoofdpijn, misselijkheid en diarree (bij kinderen). Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag, jeuk, zich zwak voelen, buikpijn en opwinding (agitatie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van cetirizine.

ATC-code

R06AE07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven