Acrivastine

Bijgewerkt op 18 oktober 2022

Wat is acrivastine?

Acrivastine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde allergische aandoeningen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Semprex. Semprex wordt geleverd als capsule. Elke capsule bevat 8 milligram acrivastine.

Dit artikel gaat over werking, toepassing en bijwerkingen van acrivastine.

Hoe werkt het?

Acrivastine is een antihistaminicum. Dat betekent dat het de zogenaamde histamine-receptoren blokkeert, en dan met name de histamine 1-receptor (H1-receptor). H1-receptoren zitten op cellen in bepaalde delen van het lichaam, zoals bloedvaten en zenuwen. Deze receptoren kunnen worden geprikkeld door het stofje histamine. Bij een overgevoeligheidsreactie komt histamine vrij. Doordat histamine de histamine-receptoren prikkelt ontstaat een allergische reactie. Acrivastine blokkeert de histamine-receptoren. Hierdoor kan histamine niet goed binden aan de receptoren. Op die manier wordt een allergische reactie tegengegaan.

Bij welke aandoeningen?

Acrivastine wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde allergische aandoeningen, zoals allergische rinitis, waaronder hooikoorts, en allergische conjunctivitis.

Welke bijwerkingen zijn er?

Acrivastine geeft zelden bijwerkingen. Als ze toch optreden gaat het meestal om slaperigheid, hoofdpijn of huiduitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven