Trimipramine

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is trimipramine?

Trimipramine is een geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Surmontil. Er zijn tegenwoordig ook generieke (merkloze) versies van het product beschikbaar.

Surmontil (trimipramine) verpakking
Surmontil (trimipramine) verpakking

Trimipramine is momenteel niet (meer) officieel geregistreerd in Nederland.

Hoe werkt het?

Trimipramine is een zogenaamd ‘tricyclisch antidepressivum‘. Het beïnvloedt de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn stofjes die de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen verzorgen. 

Bij mensen met depressie is er een tekort aan sommige neurotransmitters in bepaalde delen van de hersenen. Antidepressiva, zoals trimipramine, verhogen de hoeveelheid neurotransmitters. Daarmee wordt in de betreffende hersengebieden de prikkeloverdracht tussen hersencellen bevorderd.

Indicaties voor trimipramine

Trimipramine wordt gebruikt bij de behandeling van depressies. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals:

Bijwerkingen van trimipramine

Net als andere antidepressiva kan ook trimipramine vervelende bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Wanneer NIET gebruiken?

Er zijn bepaalde omstandigheden en aandoeningen waarbij trimipramine niet mag worden gebruikt. Dit worden contra-indicaties genoemd.

Het gaat om de volgende aandoeningen/omstandigheden:

Andere talen

Engelse vertaling

trimipramine (brandname: Surmontil)

Duitse vertaling

Trimipramin


trimipramine molecuulstructuur
trimipramine molecuulstructuur (bron: Fuse809)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven