Nortriptyline

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is nortriptyline?

Nortriptyline is een medicijn tegen depressie. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Nortrilen. Nortrilen is beschikbaar als tabletten. Er zijn tabletten met 10 milligram, 25 milligram en 50 milligram nortriptyline.

Hoe werkt nortriptyline?

Net als andere middelen tegen depressie werkt nortriptyline zogenaamde neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn signaalstofjes die een belangrijke rol spelen bij de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Kijk voor een uitgebreidere uitleg over het werkingsmechanisme op de webpagina over antidepressiva.

Toepassingen (indicaties) van nortriptyline

Nortriptyline wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. Soms wordt het middel ook voorgeschreven aan mensen met zogenaamde neuropathische pijnen. Daarmee worden bedoeld zenuwpijnen, zoals bijvoorbeeld postherpetische pijn. Ten slotte wordt nortriptyline soms voorgeschreven aan mensen die willen stoppen met roken.

Bijwerkingen nortriptyline

Net als andere medicijnen kan nortriptyline bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Sommige bijwerkingen kunnen worden versterkt door gelijktijdig gebruik van alcoholische drank.

Zijn er contra-indicaties?

Contra-indicaties zijn aandoeningen of omstandigheden waaronder een middel NIET mag worden gebruikt. Voor nortriptyline geldt dat het niet mag worden gebruikt door mensen:

Kan ik het gebruiken als ik zwanger ben?

Wanneer zwangere vrouwen geneesmiddelen gebruiken bestaat het risico dat de middelen de placenta passeren. Als dat gebeurt komen ze in het bloed van het kind terecht. Sommige medicijnen kunnen daar de normale ontwikkeling van het ongeboren kind belemmeren. Dat kan tot aangeboren afwijkingen leiden. Als dat gebeurt wordt gezegd dat het middel ’teratogeen’ is.

Van nortriptyline is bekend dat het de placenta passeert. Het is echter onvoldoende bekend of het middel ook teratogeen is. Daarom wordt aanbevolen om het alleen te gebruiken tijdens de zwangerschap als de voordelen van het gebruik voor de moeder opwegen tegen eventuele nadelen voor het ongeboren kind.

Sowieso wordt aanbevolen om de bloedspiegels gedurende de laatste weken van de zwangerschap in de gaten te houden. Die kunnen dan namelijk flink wisselen. Ook is van belang dat na de geboorte onthoudingsverschijnselen bij het kind kunnen optreden.

En wanneer ik borstvoeding geef?

Wanneer een zogende moeder nortriptyline gebruikt wordt een klein beetje daarvan uitgescheiden in de moedermelk. Dat betekent dat de baby via de borstvoeding kleine hoeveelheden nortriptyline binnenkrijgt. Dat kan bijwerkingen geven bij het kind. Daarom moeten de voordelen van het gebruik voor de moeder worden afgewogen tegen de mogelijke nadelen voor het kind.

Andere talen

Engelse vertaling

nortriptyline

Duitse vertaling

Nortriptylin


nortriptyline molecuulstructuur
nortriptyline molecuulstructuur (bron: Harbin)

2 gedachten over “Nortriptyline”

  1. Hee, dat heb ik ook, op mijn achterhoofd. Korstvorming ook.
   Ik dacht door vele zweten
   Als bijwerking icm hoofdband apneu apparaat
   misschien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven