Dosulepine

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is dosulepine?

Dosulepine is een geneesmiddel tegen depressie. Geneesmiddelen tegen depressie worden ‘antidepressiva‘ genoemd. Dosulepine is dus een antidepressivum. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Prothiaden.

Prothiaden wordt geleverd als capsules en als dragees. De capsules bevatten 25 milligram dosulepine (Prothiaden Mitis). De dragees bevatten 75 milligram dosulepine.

dosulepine (dothiepin) wordt in veel landen verkocht door Abbott
dosulepine (dothiepin) wordt in veel landen verkocht door Abbott

Hoe werkt het?

Net als andere antidepressiva beïnvloedt dosulepine de beschikbaar van signaalstofjes (neurotransmitters) in de hersenen.

Indicaties (toepassingen)

Dosulepine wordt gebruikt voor de behandeling van depressies.

Welke dosering?

Vanwege de bijwerkingen wordt aanbevolen met een lage dosering te beginnen, bijvoorbeeld 2-3 maal per dag 25 milligram. Ook is het mogelijk om te beginnen met eenmaal per dag 75 milligram voor het slapen gaan. De dosering kan vervolgens elke 2-3 dagen langzaam worden opgehoogd. De maximum dosering is 225 milligram per dag: ’s ochtends 75 milligram en ’s avonds 150 milligram. Voor ouderen geldt een lagere dosering.

Bijwerkingen dosulepine

Net als andere geneesmiddelen kan dosulepine bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen worden het vaakst gemeld.

Gebruik tijdens zwangerschap

Vrouwen die geneesmiddelen gebruiken en zwanger willen worden moeten zich afvragen of de betreffende middelen schade kunnen aanbrengen aan het ongeboren kind. Sommige middelen kunnen namelijk de placenta passeren en zo in het bloed van het ongeboren kind terechtkomen. Daar kunnen ze de normale ontwikkeling van het ongeboren kind verstoren.

Het is bekend dat gebruik van dosulepine door de moeder tijdens de zwangerschap tot onthoudingsverschijnselen bij het pasgeboren kind kan leiden. Dat suggereert dat het middel de placenta passeert. Het is echter niet goed bekend of het schade aan het ongeboren kind kan toebrengen. Uit onderzoek bij dieren zijn geen aanwijzingen voor schadelijkheid gevonden.

Meestal zal de behandelend arts in overleg met de patiënt bepalen of de gunstige effecten van gebruik van dosulepine door de moeder opwegen tegen het mogelijke risico dat het middel voor het ongeboren kind betekent.

Gebruik tijdens het geven van borstvoeding

Het is bekend dat dosulepine voor een deel wordt uitgescheiden in de moedermelk. Dat betekent dat een baby die borstvoeding krijgt van een moeder die het middel gebruikt ook kleine hoeveelheden van het middel binnen zal krijgen. Dat kan tot bijwerkingen leiden. Ook hier moeten de voordelen van het gebruik door de moeder worden afgewogen tegen mogelijke nadelen voor het kind.

Contra-indicaties

Dit geneesmiddel mag niet worden gebruikt in de periode na een hartaanval. Verder zijn er een aantal aandoeningen waarbij voorzichtigheid is geboden vanwege de bijwerkingen die op kunnen treden. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een blaasretentie, bijvoorbeeld door prostaathyperplasie (prostaatvergroting). Ook bij mensen met hart- en vaataandoeningen is voorzichtigheid geboden, gezien de bijwerkingen.

Vanwege de kans op afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed wordt aanbevolen om gedurende de behandeling het bloed af en toe te laten controleren. Dat geldt vooral als tekenen van infectie optreden, zoals bijvoorbeeld koorts en/of keelpijn.

Verder kan het gebruik van dit middel leiden tot afname van het reactievermogen. Dat kan hinder veroorzaken bij dagelijkse bezigheden als autorijden of het besturen van machines.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dosulepine.

Andere talen

Engelse vertaling

dosulepin

Duitse vertaling

Dosulepin


dosulepine molecuulstructuur
dosulepine molecuulstructuur (bron: Fuse809)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 12 mei 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 januari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven