clomipramine molecuulstructuur

Clomipramine

Bijgewerkt op 16 april 2023 door Simpto.nl

Wat is clomipramine?

Clomipramine is een medicijn tegen depressies. Het behoort tot de tricyclische antidepressiemiddelen.

Clomipramine werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Anafranil. Tegenwoordig zijn alleen merkloze versies in Nederland verkrijgbaar.

Clomipramine is beschikbaar als tablet. Er zijn tabletten met 10 milligram en met 25 milligram clomipramine. Ook is er een tablet met gereguleerde afgifte beschikbaar. Deze bevat 75 milligram clomipramine.

Hoe werkt clomipramine?

Clomipramine beïnvloedt de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen. Hierdoor zullen zenuwprikkels in bepaalde delen van de hersenen toenemen. Dit zorgt voor de antidepressieve werking van het middel.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Clomipramine wordt gebruikt voor de behandeling van depressie. Daarnaast wordt het ook wel voorgeschreven aan mensen met een dwangneurose (obsessieve-compulsieve stoornis), een paniekstoornis en/of agorafobie.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook clomipramine bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van clomipramine.


clomipramine molecuulstructuur
clomipramine molecuulstructuur (bron: Fuse809)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van clomipramine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven