Sertraline

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is sertraline?

Sertraline is een geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum). Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van angststoornissen. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam ‘Zoloft’. Ook zijn merkloze versies van het middel beschikbaar.

Zoloft wordt geleverd als omhulde tablet en als drank (oplossing). De omhulde tablet bevat 50 milligram sertraline. De drank bevat 20 milligram van de werkzame stof per milliliter en wordt geleverd in een flacon met 60 milliliter oplossing.

Generieke (merkloze) tabletten zijn er in twee sterktes, één met 50 milligram en één met 100 milligram van de werkzame stof.

Bij welke aandoeningen?

Sertraline wordt in eerste instantie gebruikt voor de behandeling van depressie. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven aan mensen met angststoornissen, zoals:

Hoe werkt het?

Bij mensen met depressie is de hoeveelheid serotonine in bepaalde delen van de hersenen verlaagd. Hierdoor is de prikkeloverdracht tussen hersencellen in bepaalde delen van de hersenen verminderd.

Sertraline is een zogenaamde ‘SSRI’. SSRI staat voor het engelse ‘Selective Serotonin Reuptake Inhibitor’, oftewel een ‘selectieve serotonine heropnameremmer’. Het remt de heropname van serotonine vanuit de synaptische spleet terug in het zenuwuiteinde van de hersencellen. Daardoor blijft meer serotonine beschikbaar voor prikkeloverdracht tussen hersencellen.

Welke bijwerkingen geeft ’t?

Net als de andere SSRI’s kan sertraline verschillende bijwerkingen geven. Hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen genoemd.


sertraline molecuulstructuur
sertraline molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van sertraline (Zoloft) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Scroll naar boven