Paroxetine

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is paroxetine?

Paroxetine is een medicijn tegen depressie, een zogenaamd ‘antidepressivum‘. Naast depressie wordt het ook gebruikt voor de behandeling van angststoornissen. Paroxetine wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline onder de merknaam Seroxat. Er zijn ook generieke (merkloze) versies van het product beschikbaar.

verpakking Seroxat (paroxetine)
verpakking Seroxat (paroxetine)

Seroxat is beschikbaar als omhulde tablet en als drank. Er zijn tabletten met respectievelijk 20 milligram en 30 milligram paroxetine. Deze sterktes zijn ook beschikbaar als generiek paroxetine. Daarnaast is generiek paroxetine is ook beschikbaar als tabletten met 10 milligram en 40 milligram paroxetine.

Seroxat drank wordt geleverd als een suspensie. De suspensie zit in een flacon van 150 milliliter. Eén milliliter van de suspensie bevat 2 milligram van de werkende stof.

Indicaties (toepassingen) van paroxetine

Paroxetine wordt in eerste instantie gebruikt voor de behandeling van depressie. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven aan mensen met verschillende vormen van angststoornis, namelijk:

Hoe werkt het?

Bij mensen met depressie is de hoeveelheid serotonine in bepaalde delen van de hersenen verlaagd. Hierdoor is de prikkeloverdracht tussen hersencellen in bepaalde delen van de hersenen verminderd.

Paroxetine is een zogenaamde ‘SSRI‘. SSRI staat voor het engelse ‘Selective Serotonin Reuptake Inhibitor’, oftewel een ‘selectieve serotonine heropnameremmer’. Het remt de heropname van serotonine vanuit de synaptische spleet terug in het zenuwuiteinde van de hersencellen. Daardoor blijft meer serotonine beschikbaar voor prikkeloverdracht tussen hersencellen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als de andere SSRI’s kan paroxetine verschillende bijwerkingen geven. Hieronder staan de meest voorkomende bijwerkingen genoemd.

Gebruik tijdens zwangerschap

Sommige geneesmiddelen die door zwangeren worden gebruikt kunnen de placenta (moederkoek) passeren. Zo komt het middel in het bloed van het ongeboren kind terecht. Een aantal medicijnen kan op die manier schade aan het ongeboren kind toebrengen. Dat kan leiden tot aangeboren afwijkingen. In dat geval wordt gesproken van ‘teratogeniteit’ van het geneesmiddel.

Gebruik van dit middel tijdens de vroege zwangerschap leidt tot een iets verhoogde kans op aangeboren hartafwijkingen bij het kind. Het gaat dan met name om een afwijking die ‘ventrikelseptumdefect‘ (VSD) wordt genoemd. Hierbij zit er een gaatje tussen beide kamers van het hart.

Verder is van gebruik van SSRI’s tijdens de zwangerschap bekend dat ze een verhoogde kans op pulmonale hypertensie bij pasgeborenen geven. Bij pulmonale hypertensie is de bloeddruk in de longen verhoogd.

Ten slotte kan – bij gebruik van dit middel door de moeder aan het einde van de zwangerschap – het kind na de geboorte onthoudingsverschijnselen kan krijgen.

Om deze redenen wordt het gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden, tenzij de verwachte voordelen voor de moeder opwegen tegen de mogelijke risico’s voor het kind. Gebruik van het middel gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap wordt sowieso afgeraden.

Gebruik bij borstvoeding

Bij vrouwen die paroxetine gebruiken en borstvoeding geven worden kleine hoeveelheden van het middel uitgescheiden in de moedermelk. Dat betekent dat het kind tijdens de borstvoeding kleine hoeveelheden van het middel binnen krijgt. Daarvan is echter niet bekend dat het schadelijk is voor het kind. Daarom is het geven van borstvoeding geen reden om te stoppen met het gebruik van het middel.


paroxetine molecuulstructuur
paroxetine molecuulstructuur (bron: Vaccinationist)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven