Fluvoxamine

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is fluvoxamine?

Fluvoxamine is een antidepressivum, een geneesmiddel tegen depressie. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam ‘Fevarin’. Tegenwoordig zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar. Fluvoxamine wordt geleverd als omhulde tabletten. Er zijn tabletten met 50 milligram en met 100 milligram fluvoxamine.

verpakking Fevarin (fluvoxamine) tabletten
verpakking Fevarin (fluvoxamine) tabletten (bron: Abbott)

Toepassingen (indicaties)

Fluvoxamine wordt voorgeschreven aan mensen met depressie en/of angststoornissen, zoals bijvoorbeeld obsessief-compulsieve stoornis (dwangneurose).

Hoe werkt het?

Bij mensen met depressie is de hoeveelheid serotonine in bepaalde delen van de hersenen verlaagd. Hierdoor is de prikkeloverdracht tussen hersencellen in bepaalde delen van de hersenen verminderd.

Fluvoxamine is een zogenaamde ‘serotonine heropnameremmer’ (SSRI). Het remt de heropname van serotonine vanuit de synaptische spleet terug in het zenuwuiteinde van de hersencellen. Daardoor blijft meer serotonine beschikbaar voor prikkeloverdracht tussen hersencellen.

Bijwerkingen van fluvoxamine

Net als andere antidepressiva kan fluoxetine bijwerkingen veroorzaken. Onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Gebruik tijdens zwangerschap

Sommige geneesmiddelen die door zwangeren worden gebruikt kunnen de placenta (moederkoek) passeren. Zo komt het middel in het bloed van het ongeboren kind terecht. Een aantal medicijnen kan op die manier schade aan het ongeboren kind toebrengen. Dat kan leiden tot aangeboren afwijkingen. In dat geval wordt gesproken van ’teratogeniteit’ van het geneesmiddel.

Het is niet goed bekend of fluvoxamine aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind kan veroorzaken. Uit onderzoek bij dieren is echter gebleken dat fluvoxamine onder andere oogafwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind.

Verder is bekend dat – bij gebruik door de moeder aan het einde van de zwangerschap – het kind na de geboorte onthoudingsverschijnselen kan krijgen.

Daarom wordt het gebruik van fluvoxamine tijdens de zwangerschap afgeraden, tenzij de verwachte voordelen voor de moeder opwegen tegen de mogelijke risico’s voor het kind.

Gebruik tijdens periode van borstvoeding

Bij vrouwen die borstvoeding geven en fluvoxamine gebruiken komen kleine hoeveelheden van het medicijn in de borstvoeding terecht. Op die manier kan het kind via de borstvoeding fluvoxamine binnenkrijgen. Dat kan leiden tot bijwerkingen bij het kind. Om die reden wordt gebruik van fluvoxamine door zogende vrouwen ontraden. Als gebruik van fluvoxamine van groot belang is voor de moeder kan ook worden besloten om te stoppen met het geven van borstvoeding.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van fluvoxamine.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 16 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven