Escitalopram

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is escitalopram?

Escitalopram is een antidepressivum. Dat is een geneesmiddel tegen depressies. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Lexapro. In België wordt het verkocht als Sipralexa.

Lexapro is beschikbaar als tablet en als druppelvloeistof. Er zijn tabletten met 10 milligram, 15 milligram en 20 milligram escitalopram. De druppelvloeistof wordt geleverd in een flacon van 15 milliliter. Het bevat 20 milligram escitalopram per milliliter.

verpakking Lexapro (escitalopram)
verpakking Lexapro (escitalopram)

Hoe werkt het?

In bepaalde delen van de hersenen is de hoeveelheid serotonine die beschikbaar is voor de prikkeloverdracht verlaagd. Escitalopram is een zogenaamde serotonineheropnameremmer (SSRI). Dat betekent dat het de heropname van serotonine vanuit de synaptische spleet tussen hersencellen tegengaat. Zo blijft meer serotonine beschikbaar in de synaptische spleet. Dat is goed voor de prikkeloverdracht tussen hersencellen.

Escitalopram is de linksdraaiende stereoisomeer van citalopram.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Escitalopram wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van angststoornissen, namelijk:

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antidepressiva kan escitalopram bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van escitalopram.

Escitalopram ervaringen

Heb je zelf ervaring met escitalopram, en wil je dat delen, dan kun je hieronder bij ‘GEEF EEN REACTIE’ reageren.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 14 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 18 oktober 2020

2 gedachten over “Escitalopram”

  1. Valerie Colpaert

    Na het proberen en falen van meerderen soorten antidepressiva, besloot mijn dokter Escitalopram voor te schrijven. Na enkele tijd voelde ik verbetering en de dalen zijn niet meer zo diep.

  2. Werd ziek na een operatie, begon dec 2019 met een virus waardoor ik heel ziek werd, hoofd zat potdicht, kreeg tinnitus, slaaptekort en angstaanvallen. Kreeg op een goed moment Lexapro voorgeschreven, druppels, om makkelijk te kunnen opbouwen vanuit een hele lage dosering. Na een dag of twee viel ik per dag 400 à 500gr af. Kreeg allemaal blauwe plekken op mijn buik en heupen en elke ochtend als ik op de weegschaal stond: weer 400gr eraf. Na ongeveer 1½ week was ik 7kg kwijt. Behandelaar zei dat ik direct moest stoppen, moest de huisarts dwingen om verder onderzoek te doen (die riep meteen dat het psychisch was :(((). Echt, schandalig! Na het stoppen met Lexapro hield het op. Ik nam een hele lage dosering. Nu gebruik ik helemaal niets.

    Mij is nooit verteld hoe dit mogelijk kan zijn. Iemand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven