Duloxetine

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is duloxetine?

Duloxetine is een geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum). Het wordt op de markt gebracht door Eli Lilly onder de merknaam Cymbalta. Cymalta wordt geleverd als maagsapresistente capsule. Er zijn capsules in twee sterktes, namelijk met 30 mg en met 60 mg duloxetine.

Hoe werkt het?

Duloxetine is een zogenaamde serotonineheropnameremmer (SSRI).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Duloxetine wordt gebruikt bij de behandeling van depressieve stoornis. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven aan mensen met een gegeneraliseerde angststoornis en aan mensen met zenuwpijn ten gevolge van suikerziekte (diabetische perifere neuropathische pijn). Verder wordt het soms voorgeschreven bij aanhoudende pijnklachten ten gevolge van heupslijtage (coxartrose) of slijtage van het kniegewricht (gonartrose).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antidepressiva kan duloxetine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, hoofdpijn, misselijkheid, droge mond, verminderd libido, slapeloosheid, duizeligheid, gewichtsafname, lusteloosheid, tintelend of prikkend gevoel in de vingers en/of tenen, zich zwak voelen, trillende handen, gevoelens van angst, veel blozen, veel gapen, overgeven, obstipatie, oorsuizen, onscherp zien, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, buikpijn, diarree, winderigheid (flatulentie), dyspepsie, veel zweten, spierpijn, moeheid, moeite om in evenwicht te blijven, moeite met het krijgen van een erectie (impotentie), geen zaadlozing (ejaculatiestoornis), en veel zweten (hyperhidrose). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Cymbalta. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

N06AX21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven