Dapoxetine

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is dapoxetine?

Dapoxetine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van premature ejaculatie. Dat is voortijdig klaarkomen tijdens seks. Het middel wordt op de markt gebracht door Menarini onder de merknaam Priligy. Priligy wordt geleverd als omhulde tablet. De tablet is verkrijgbaar in twee sterktes, namelijk met 30 mg en met 60 mg dapoxetine.

Hoe werkt het?

Dapoxetine is een zogenaamde serotonineheropnameremmer (SSRI).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Dapoxetine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van premature ejaculatie. Dat is voortijdig klaarkomen tijdens seks.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis is 30 mg dapoxetine 1-3 uur voordat seksuele activiteit gepland is. Het middel mag maximaal eenmaal per dag worden gebruikt en niet dagelijks. Wanneer 30 mg onvoldoende effect heeft kan de dosering worden opgehoogd naar 60 mg. De tablet dient met een vol glas water te worden ingenomen en in z’n geheel te worden doorgeslikt. Gebruik van grapefruitsap dient te worden vermeden in de periode van 24 uur voorafgaand aan de inname. Dit kan namelijk de bloedspiegel van het middel sterk beïnvloeden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan dapoxetine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, moeheid, duizeligheid, veel gapen, verstopte neusbijholten, droge mond, veel winden laten, hoge bloeddruk, diarree, opgeblazen gevoel, wazig zien, oorsuizen, abnormale dromen, geen zin in seks, rusteloosheid, snel geïrriteerd, erectiestoornis, gevoelens van angst, slapeloosheid, tintelend of prikkelend gevoel, moeite met concentreren en trillende handen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Priligy.

ATC-code

G04BX14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven