SSRI

Bijgewerkt op 16 april 2023

Wat is een SSRI?

Een SSRI is een bepaald type geneesmiddel tegen depressies (antidepressivum) en bepaalde andere psychische aandoeningen. SSRI is een afkorting voor de engelse term ‘Selective Serotonin Reuptake Inhibitor’. Het verwijst naar het werkingsmechanisme van dit soort middelen in de hersenen. De nederlandse term voor dit soort antidepressiva is ‘selectieve serotonine heropnameremmers’.

Welke SSRI’s zijn er?

De volgende geneesmiddelen worden gerekend tot de SSRI’s:

Hoe werken ze?

Bij mensen met depressie is sprake van een verlaagd gehalte aan serotonine op de plek waar uitlopers van hersencellen contact maken met andere hersencellen. Deze plek wordt de synaptische spleet genoemd. SSRI’s verhogen de hoeveelheid serotonine in de synaptische spleet. Ze doen dit door de heropname van serotonine in het uiteinde van de uitlopers tegen te gaan.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

De meeste SSRI’s worden voornamelijk gebruikt voor de behandeling van depressie en angststoornissen. Sommige middelen worden ook voor andere psychische aandoeningen worden gebruikt. Zo is dapoxetine bedoeld voor de behandeling van voortijdige zaadlozing (premature ejaculatie) tijdens seks.

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Net als andere antidepressive kunnen ook SSRI’s bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn van seksuele aard, waaronder geen zin in seks (verminderd libido), moeite met klaarkomen of helemaal niet klaar kunnen komen (anorgasmie), en moeite met het krijgen van een erectie (impotentie). Deze bijwerking wordt bij dapoxetine (merknaam: Priligy) juist gebruikt als werkingsmechanisme. Dit middel wordt namelijk gebruikt als behandeling voor te snel klaarkomen (premature ejaculatie). Een zeldzame maar ernstige bijwerking van gebruik van SSRI’s, vooral wanneer ze worden gebruikt in combinatie met andere middelen die een toename van serotonine in de hersenen geven, is het zogenaamde serotoninesyndroom. Verder kan abrupt stoppen met het gebruik van SSRI’s leiden tot het SSRI-onttrekkingssyndroom. Kijk voor aanvullende informatie op de webpagina’s over de afzonderlijke middelen.

Synoniemen

SSRI’s, selective serotonin reuptake inhibitors, selectieve serotonine heropnameremmers

Engelse vertaling

SSRI, selective serotonin reuptake inhibitor

1 gedachte over “SSRI”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven