Bijgewerkt op 16 april 2023
Wat is moclobemide?
Moclobemide is een geneesmiddel tegen depressiviteit. Het wordt in Nederland op de markt gebracht door Meda Pharma, onder de merknaam Aurorix. Aurorix is beschikbaar als tabletten. Er zijn tabletten met 150 mg en met 300 mg moclobemide.
Hoe werkt het?
Moclobemide remt een stofje in ons lichaam. Dit stofje wordt ‘monoamine-oxidase’ genoemd, afgekort ‘MAO’. MAO is een enzym. Het speelt een belangrijke rol bij het afbreken van signaalstofjes in de hersenen. Voorbeelden van zulke signaalstofjes zijn serotonine, noradrenaline en dopamine.
Doordat moclobemide de afbraak van deze signaalstofjes tegengaat zal het gehalte aan deze stofjes omhoog gaan. Voor mensen met depressie is dat van belang. Zij hebben namelijk vaak een verlaagd serotonine en noradrenaline gehalte in de hersenen. Doordat moclobemide het gehalte aan deze stofjes in de hersenen verhoogt gaat het depressie tegen.
Geneesmiddelen die het enzym monoamine-oxidase – afgekort ‘MAO’ – remmen worden ‘MAO-remmers‘ genoemd. Moclobemide is dus zo’n MAO-remmer. Andere MAO-remmers zijn fenelzine en tranylcypromine.
Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?
Moclobemide wordt gebruikt voor de behandeling van depressiviteit.
Welke dosering?
De aanbevolen dosering is tweemaal daags 1 tablet van 150 mg. Dus 300 mg per dag. Eventueel kan na minimaal een week de dosering worden verhoogd tot maximaal tweemaal daags 300 mg. Dus 600 mg per dag. De behandelend arts kan afwijken van de aanbevolen dosering. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts.
Het duurt altijd enige tijd voordat een antidepressivum werkt. Om te kunnen beoordelen of moclobemide goed werkt moet het middel daarom minimaal 4-6 weken worden gebruikt. Om terugval te voorkomen wordt aanbevolen het middel 4-6 maanden te blijven gebruiken nadat de klachten verdwenen zijn. Het middel mag niet van de ene op de andere dag worden gestopt. De dosering moet geleidelijk worden afgebouwd. Voor mensen met een slecht werkende lever moet de dosering naar beneden worden bijgesteld.
Bijwerkingen
Net als andere medicijnen kan Aurorix bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:
- slecht slapen
- duizeligheid
- hoofdpijn
- droge mond
- misselijkheid en braken
- opgewonden en/or rusteloos
- gevoelens van angst
- tintelend of prikkelend gevoel
- verlaging van de bloeddruk (hypotensie)
- diarree
- darmverstopping (obstipatie)
- snel boos of geïrriteerd
In zeldzame gevallen kan gebruik van moclobemide leiden tot het zogenaamde ‘serotoninesyndroom‘.
Contra-indicaties
Er zijn een aantal omstandigheden waarin het gebruik van moclobemide tot vervelende of gevaarlijke situaties kan leiden. In deze gevallen wordt gebruik van het middel ontraden, of zal de behandelend arts de mogelijke nadelen van het middel moeten afwegen tegen de verwachte voordelen. Bij mensen met hyperthyreoïdie (snel werkende schildklier) of feochromocytoom bestaat de kans op het ontstaan van ernstige hypertensie (hoge bloeddruk). Bij mensen met zelfmoordgedachten en/of zelfmoorgedrag bestaat de kans van toename van dit soort gedachten en/of gedrag.
Gebruik van moclobemide kan leiden tot verminderd reactie- en concentratievermogen. Dat betekent dat actitiveiten waarbij concentratie en reactievermogen van belang zijn – bijvoorbeeld autorijden of werken met machines – tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.
Er zijn weinig gegevens bekend over dosering en bijwerkingen bij kinderen. Daarom wordt het gebruik van moclobemide door kinderen ook ontraden.
Engelse vertaling
Verder lezen / Referenties
Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van moclobemide.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 1 oktober 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 1 oktober 2017
heb trayidal gekregen en in het begin werkte het goed nu niet meer is het verstandig om over te gaan naar moclobemine