Bupropion

Bijgewerkt op 13 mei 2024

Wat is bupropion?

Bupropion is een geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum). Het wordt ook gebruikt ter ondersteuning van het stoppen met roken.

Bupropion voor de behandeling van depressie wordt op de markt gebracht onder de merknaam Wellbutrin XL. Bupropion ter ondersteuning van stoppen met roken wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zyban.

Wellbutrin XL is beschikbaar als tablet met gereguleerde afgifte. Er zijn twee sterktes, namelijk met respectievelijk 150 mg en met 300 mg bupropion.

verpakking Wellbutrin XL (bupropion) 300 mg tabletten
verpakking Wellbutrin XL (bupropion) 300 mg tabletten

Zyban is beschikbaar als omhulde tablet met gereguleerde afgite. Een tablet Zyban bevat 150 mg bupropion.

Hoe werkt het?

Bupropion beïnvloedt de signaalstofjes (neurotransmitters) in de hersenen. Dat zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht tussen hersencellen in bepaalde delen van de hersenen wordt bevorderd. Hierdoor ontstaat een antidepressief effect.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antidepressiva kan bupropion bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Voor uitgebreide informatie over bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van bupropion.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van bupropion vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven