Zilversulfadiazine

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is zilversulfadiazine?

Zilversulfadiazine is een geneesmiddel tegen infecties door bacteriën (antibioticum). Het wordt op de markt gebracht door Biocodex onder de merknaam Flammazine. Flammazine wordt geleverd als hydrofiele crème. De crème wordt aangebracht op de huid, op de plek die aangetast is. Naast Flammazine zijn ook merkloze crèmes met zilversulfadiazine beschikbaar. Zilversulfadiazine staat op de Lijst van Essentiële Geneesmiddelen van de WHO (World Health Organisation).

tube Flammazine - werkzame stof zilversulfadiazine
tube Flammazine (zilversulfadiazine) – bron: Pharmacy Medi-Market

Hoe werkt het?

Zilversulfadiazine is een antibacterieel middel (antibioticum). Het doodt bacteriën.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Zilversulfadiazine wordt gebruikt bij de behandeling en de preventie van infecties bij ernstige brandwonden en doorligplekken (decubitus ulcera). Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van toxische epidermale necrolyse (syndroom van Lyell).

Welke dosering?

Aanbevolen wordt om ten minste eenmaal per dag een dikke laag (2-3 mm) aan te brengen op de aangetaste huid. Bij baby’s jonger dan twee maanden wordt gebruik afgeraden in verband met de kans op het ontstaan van hyperbilirubinemie en als complicatie daarvan kernicterus.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan zilversulfadiazine bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn onder andere branderig gevoel op de plaats van toediening, overgevoeligheidsreacties van de huid, grijze verkleuring van de huid na blootstelling aan zonlicht, leukopenie (afname aantal witte bloedcellen in het bloed), methemoglobinemie, syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Flammazine.

Synoniemen

zilversulfadiazinecrème

ATC-code

D06BA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven