Vancomycine

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is vancomycine?

Vancomycine is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Dergelijke middelen worden antibiotica genoemd. Het middel wordt op de markt gebracht als capsule onder de merknaam Vancocin CP. Elke capsule bevat 250 mg vancomycine. Daarnaast is het middel beschikbaar als (poeder voor) infusievloeistof.

Bij welke aandoeningen?

Vancomycine wordt gebruikt bij behandeling van infecties die worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Het gaat om zogenaamde meticilline-resistente stafylokokken (MRS). Daarnaast wordt het middel gebruikt voor de behandeling van pseudomembraneuze colitis veroorzaakt door een bacterie die Clostridium difficile heet. Andere infecties waarvoor vancomycine wordt gebruikt zijn osteomyelitis, weke-deleninfecties, longontsteking (bacteriële pneumonie) en infectieuze endocarditis.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als alle geneesmiddelen kan vancomycine bijwerkingen geven. Gebruik van de capsules leidt vaak tot overgroei van bacteriën (of schimmels) in de dunne darm. Daarnaast komen misselijkheid, koorts, gehoorverlies, huiduitslag en jeuk regelmatig voor.

Na toediening via injectie of infuus ontstaat vaak een daling van de bloeddruk (hypotensie), roodheid van de huid, tromboflebitis, kortademigheid, huiduislag, galbulten en jeuk.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Vancocin capsules en de bijsluiter van de infusievloeistof.

ATC-code

J01XA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven