Trimethoprim

Bijgewerkt op 26 april 2023

Wat is trimethoprim?

Trimethoprim is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten infecties. Het gaat dan om infecties die worden veroorzaakt door bacterien. Geneesmiddelen tegen dit soort bacteriele infecties worden antibiotica genoemd. Trimethoprim is dus een antibioticum.

Trimethoprim wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 100 mg en 300 mg.

Hoe werkt het?

Na inname wordt komt trimethoprim in de darm terecht. Daar wordt het opgenomen in het bloed. In het bloed bindt het aan een bepaald enzym. Het gaat om het enzym dihydrofolinezuurreductase. Dit enzym bevordert de omzetting van dihydrofolinezuur naar tetrahydrofolinezuur. Bacterien hebben tetrahydrofolinezuur nodig voor de aanmaak van DNA. Door aan het enzym te binden wordt de omzetting naar tetrahydrofolinezuur belemmerd. Hierdoor kunnen bacterien geen DNA meer aanmaken dat nodig is om zichzelf te vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Trimethoprim wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende soorten infecties, waaronder:

Daarnaast wordt het middel gebruikt ter voorkoming van steeds terugkerende blaasontsteking of andere urineweginfecties.

In welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen bij de behandeling van urineweginfecties is eenmaal per dag 300 mg of tweemaal per dag 200 mg. De aanbevolen dosering voor volwassenen bij de behandeling van luchtweginfecties is tweemaal per dag 200 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. De tabletten dienen ingenomen te worden met een half glas water en bij voorkeur na de maaltijd.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan trimethoprim bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, jeuk, en huiduitslag. In zeldzame gevallen kunnen overgevoeligheidsreacties (allergische reacties) optreden, waaronder angio-oedeem, anafylactische reactie en serumziekte. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), afname van het aantal granulocyten (granulocytopenie), en een stijging van de kaliumspiegel (hyperkaliemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van trimethoprim.

ATC-code

J01EA01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven