Streptomycine

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is streptomycine?

Streptomycine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties die worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën. In het geval van streptomycine gaat het om bacteriën als Klebsiella, Escherichia coli, Mycobacterium tuberculosis en Shigella. De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Hoe werkt het?

Streptomycine is een antibioticum. Antibiotica zijn geneesmiddelen tegen infecties door bacteriën. De antibiotica zorgen ervoor dat de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen of zelfs doodgaan. In het geval van streptomycine wordt de aanmaak van eiwitten in de bacterie verstoord. De bacteriën gaan hierdoor dood.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Streptomycine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende infectieziekten, waaronder tuberculose, endocarditis, brucellose, tularemie en rattenbeetziekte. Bij gebruik voor tuberculose wordt het meestal voorgeschreven in combinatie met andere antibiotica, zoals rifampicine en isoniazide.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan streptomycine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn draaiduizeligheid, koorts, braken, huiduitslag en een doof gevoel in het gezicht. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van streptomycine.

ATC-code

A07AA04

Engelse vertaling

streptomycine

2 gedachten over “Streptomycine”

  1. Dorine Jacobus

    Mijn moeder is compleet doof geworden na veelvuldig gebruik op recept van dit medicijn!!! Niet meer te repareren! Schandalig, ;!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven