Pyrazinamide

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is pyrazinamide?

Pyrazinamide is een geneesmiddel tegen tuberculose. Het wordt geleverd als tabletten. Elke tablet bevat 500 milligram van de werkzame stof. De tablet heeft een breukstreep. Hierdoor kan de tablet makkelijk worden gebroken zodat gedoseerd kan worden per 250 mg.

Hoe werkt het?

Pyrazinamide is een antibioticum. Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van infecties door bacteriën. Na inname wordt pyrazinamide in het lichaam omgezet naar de actieve vorm pyrazinoïnezuur. Dit stofje wordt makkelijk opgenomen in de tuberkelbacillen, de bacteriën die de tuberculose veroorzaken. In de bacterie hoopt pyrazinoïnezuur zich op en verstoort het de stofwisseling van de bacterie. De bacterie kan zich hierdoor niet verder vermenigvuldigen. Wanneer voldoende van het middel in het lichaam aanwezig is kan op deze manier de infectie doeltreffend worden bestreden.

Bij welke aandoeningen?

Pyrazinamide wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van tuberculose (TBC), waaronder longtuberculose en hersenvliesontsteking door tuberculose (tuberculeuze meningitis). Daarnaast wordt het soms gebruikt om tuberculose te voorkomen bij mensen die contact hebben gehad met iemand met open tuberculose.

Welke dosering?

Pyrazinamide wordt meestal voorgeschreven in combinatie met andere antibiotica, zoals isoniazide en rifampicine. De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt. De gebruikelijke begindosering is eenmaal per dag 25-30 mg pyrazinamide per kilogram lichaamsgewicht. Deze behandeling wordt in principe twee maanden voortgezet. Bij de behandeling van patiënten met tuberculeuze meningitis is de dosering hoger. De behandelend arts kan redenen hebben om van de standaarddosering af te wijken.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere antibiotica kan pyrazinamide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, pijnlijke gewrichten, spierpijn en afname van de eetlust. Ook kan gebruik van het middel leiden tot aanvallen van jicht. Tevens kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een verhoogd ALAT gehalte, een verhoogd ASAT gehalte, verhoging van het urinezuur gehalte (hyperurikemie) en daling van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Zeldzame bijwerkingen zijn moeite of pijn bij plassen, koorts, huiduitslag, geelzucht en fotosensibilisatie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.

ATC-code

J04AK01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven