Ofloxacine

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is ofloxacine?

Ofloxacine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties, zoals bijvoorbeeld longontsteking en blaasontsteking. Het wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten met 200 mg en met 400 mg ofloxacine. Daarnaast zijn ook oogdruppels en oordruppels met ofloxacine beschikbaar. Deze toedieningsvormen worden gebruikt bij de behandeling van respectievelijk ooginfecties en oorinfecties.

Hoe werkt het?

Ofloxacine is een antibioticum. Het behoort tot een groep van antibiotica die fluorochinolonen wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ofloxacine wordt gebruikt bij de behandeling van infecties met bacteriën die gevoelig zijn voor het middel. Het gaat dan meestal om blaasontsteking (cystitis), longontsteking (community-acquired pneumonie) en bronchitis. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen, nierbekkenontsteking (pyelonefritis) en prostaatontsteking (acute prostatitis).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan ofloxacine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, rusteloosheid, opwinding, huiduitslag, jeuk, geprikkeld oog en schimmelinfecties. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van ofloxacine.

ATC-code

J01MA01

1 gedachte over “Ofloxacine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven