Mupirocine

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is mupirocine?

Mupirocine is een geneesmiddel tegen huidinfecties. Het wordt op de markt gebracht als zalf door GlaxoSmithKline onder de merknaam Bactroban zalf. Er zijn ook merkloze versies van Bactroban zalf beschikbaar.

Hoe werkt het?

Mupirocine is een antibacterieel middel (antibioticum). Het doodt bacteriën, waaronder zogenaamde gram-positieve micro-organismen (vooral stafylokokken en streptokokken).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mupirocine wordt gebruikt bij de behandeling van infecties van de huid die door bacteriën worden veroorzaakt (bacteriële huidinfecties), waaronder impetigo (krentenbaard). Het gaat dan met name om infecties die resistent zijn voor andere antibiotica, zoals fusidinezuur.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is 2-3x per dag een dunne laag Bactroban zalf aanbrengen op de aangetaste huid. De ingesmeerde huid kan eventueel worden afgedekt met een steriel verband.

Welke bijwerkingen geeft het?

Mupirocine kan, net als andere antibiotica, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lokale huidreacties op de plaats van aanbrengen, zoals een brandend gevoel, irritatie en roodheid. Heel soms ontstaat een lokale allergische reactie. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden, waaronder anafylaxie, angio-oedeem of urticaria (galbulten). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Bactroban.

ATC-code

D06AX09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven