Minocycline

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is minocycline?

Minocycline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties door bacteriën. Dergelijke middelen worden antibiotica genoemd. Minocycline werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Minocin. Tegenwoordig zijn merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Deze worden geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met 50 mg en met 100 mg van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Minocycline behoort tot een groep antibiotica die tetracyclines wordt genoemd. Dergelijke middelen remmen de groei van bacteriën. Dat doen ze door de celmembraan van de bacteriën te passeren, waarna ze de vorming van eiwitten in de bacterie remmen. Daardoor mist de bacterie belangrijke eiwitten die nodig zijn voor groei en vermenigvuldiging.

Bij welke aandoeningen?

Minocycline wordt gebruikt bij de behandeling van bacteriële infecties, zoals bijvoorbeeld:

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antibiotica kan minocycline bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, duizeligheid, diarree, huiduitslag en koorts. Verder kan gebruik van het middel in zeldzame gevallen leiden tot een anafylactische reactie, angio-oedeem, fotosensitiviteit en een ziektebeeld dat lijkt op lupus erythematodes. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals bijvoorbeeld een toename van het aantal eosinofiele granulocyten (eosinofilie), een verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie) en verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

ATC-code

J01AA08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven