Methenamine

Bijgewerkt op 9 mei 2024

Wat is methenamine?

Methenamine is een receptplichtig geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties van de urinewegen, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking (cystitis). Het wordt op de markt gebracht door ACE Pharmaceuticals onder de merknaam Xcyst. Xcyst wordt geleverd als maagsapresistente tablet. Elke tablet bevat 500 milligram methenamine.

verpakking Xcyst - methenamine
verpakking Xcyst (methenamine)

Hoe werkt het?

Methenamine is een antibioticum (antibacterieel middel). Het werkt doordat het in het lichaam wordt omgezet in formaldehyde. Formaldehyde doodt bacterien.

Bij welke aandoeningen?

Methenamine wordt gebruikt bij de behandeling van blaasontsteking (cystitis), nierbekkenontsteking (pyelonefritis) en andere urineweginfecties.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is viermaal per dag twee tabletten gedurende 1 week. Dat is een week lang 4x per dag 1 gram methenamine. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antibiotica kan methenamine bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere huiduitslag, jeuk, buikpijn, hoofdpijn, plasklachten, misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust en ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis). Ook kan gebruik van het middel leiden tot een verhoogd albumine gehalte in de urine (albuminurie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Xcyst.

ATC-code

J01XX05

Engelse vertaling

hexamethylenetetramine, methenamine, hexamine, urotropin


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Xcyst (methenamine) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Methenamine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven