Methenamine

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is methenamine?

Methenamine is een receptplichtig geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties van de urinewegen, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking (cystitis). Het wordt op de markt gebracht door ACE Pharmaceuticals onder de merknaam Xcyst. Xcyst wordt geleverd als maagsapresistente tablet. Elke tablet bevat 500 milligram methenamine.

verpakking Xcyst - methenamine
verpakking Xcyst (methenamine)

Hoe werkt het?

Methenamine is een antibioticum (antibacterieel middel). Het werkt doordat het in het lichaam wordt omgezet in formaldehyde. Formaldehyde doodt bacterien.

Bij welke aandoeningen?

Methenamine wordt gebruikt bij de behandeling van blaasontsteking (cystitis), nierbekkenontsteking (pyelonefritis) en andere urineweginfecties.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is viermaal per dag twee tabletten gedurende 1 week. Dat is een week lang 4x per dag 1 gram methenamine. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antibiotica kan methenamine bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere huiduitslag, jeuk, buikpijn, hoofdpijn, plasklachten, misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust en ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis). Ook kan gebruik van het middel leiden tot een verhoogd albumine gehalte in de urine (albuminurie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Xcyst.

ATC-code

J01XX05

Engelse vertaling

hexamethylenetetramine, methenamine, hexamine, urotropin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven