Meropenem

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is meropenem?

Meropenem is een antibioticum. Antibiotica zijn geneesmiddellen tegen bepaalde infecties door bacteriën. Het middel wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Meronem. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

Meronem wordt geleverd als poeder. De poeder wordt gebruikt om vloeistof voor injectie of infusie te maken.

Bij welke aandoeningen?

Meropenem wordt gebruikt bij verschillende soorten infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, zoals:

Het middel wordt soms ook gebruikt om infecties te voorkomen, bijvoorbeeld bij mensen met een verlaagd aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie). Ook wordt het middel soms gebruikt bij de behandeling van de tropische infectieziekte melioïdose.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere antibiotica kan meropenem bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, hoofdpijn, huiduitslag en jeuk. Ook kan een ontstekingsreactie op de plaats van injectie/infusie ontstaan. Verder kan toediening van meropenem afwijkingen in het bloed geven, zoals bijvoorbeeld een verhoogd alkalische fosfatase gehalte, een verhoogd LDH (lactaatdehydrogenase) gehalte en een verhoogd aantal trombocyten (bloedplaatjes).

Minder voorkomende bijwerkingen zijn schimmelinfectie in de mond (orale candidiasis), schimmelinfectie van de vagina (vaginale candidiasis), en een tintelend of prikkelend gevoel in de handen en/of voeten. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Meronem.

ATC-code

J01DH02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven