Levofloxacine

Bijgewerkt op 11 september 2023

Wat is levofloxacine?

Levofloxacine is een antibioticum dat werkzaam is tegen verschillende soorten bacteriën. Het middel wordt op de markt gebracht in verschillende toedieningsvormen, waaronder tabletten, injectievloeistof en als vernevelvloeistof (voor inhalatie). De tabletten en injectievloeistof worden door het farmaceutische bedrijf Sanofi-Aventis onder de merknaam Tavanic. Van deze toedieningsvormen zijn ook een aantal generieke versies beschikbaar. De vernevelvloeistof wordt door Chiesi op de markt gebracht onder de merknaam Quinsair.

Tavanic (levofloxacine)
Tavanic tabletten

Bij welke aandoeningen?

Het middel wordt gebruikt bij de behandeling van infecties die veroorzaakt worden door verschillende soorten bacteriën. Het gaat vooral om infecties van de luchtwegen (bijvoorbeeld neusbijholteontsteking, bronchitis), infecties van de urinewegen (bijvoorbeeld blaasontsteking, nierbekkenontsteking, ontsteking van de prostaat), en infecties van de huid. Levofloxacine per inhalatie wordt gebruikt voor de behandeling van luchtweginfecties, en met name voor longontsteking door Pseudomonas aeruginosa. Deze vorm van longontsteking komt vaak voor in chronische vorm bij mensen met taaislijmziekte (cystische fibrose).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Levofloxacine kan veel verschillende bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn:

Een niet vaak voorkomende complicatie van het gebruik van dit middel is het optreden van een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). Daarnaast lijkt het risico op het krijgen van een netvliesloslating (ablatio retinae) verhoogd bij gebruik van dit middel.

Dosering

Levofloxacine is beschikbaar als tabletten en als infusievloeistof voor toediening via injectie of infuus.

De gebruikelijke dosering is 500 mg per dag gedurende 1-2 weken.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over dit product verwijzen wij naar de bijsluiter van dit middel.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Quinsiar/Tavanic (levofloxacine) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Scroll naar boven