Gentamicine

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is gentamicine?

Gentamicine is een antibioticum. Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van infecties door bacteriën. Gentamicine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten infecties, vooral van urinewegen en luchtwegen. Bij gebruik van dit middel in hogere doseringen kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Daarom gebeurt dit altijd onder controle van de bloedspiegel van het middel.

gentamicine injectievloeistof
ampul met injectievloeistof

Aangezien dit middel al in 1963 ontdekt werd is het octrooi inmiddels verlopen. Daardoor wordt het middel door verschillende fabrikanten als merkloos geneesmiddel (generiek geneesmiddel) op de markt gebracht.

Hoe werkt het?

Gentamicine bindt aan het RNA van de bacteriën. Hierdoor kunnen de bacteriën geen eiwitten aanmaken. Het gevolg is dat de bacteriën zich niet verder kunnen vermenigvuldigen en de infectie stopt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Gentamicine wordt bij verschillende aandoeningen voorgeschreven, namelijk:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan gentamicine bijwerkingen veroorzaken. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Gentamicine kan ook afwijkingen in de nieren veroorzaken. Dit wordt vaak niet direct gemerkt door de patiënt, maar in het bloed zijn bepaalde waarden verhoogd. Er is dan sprake van een verhoogd creatinine gehalte in het bloed en een verhoogd ureum gehalte in het bloed.

Toedieningsvorm en dosering

Gentamicine wordt geleverd als vloeistof voor injectie of infuus, als oordruppels en als oogdruppels. Bij gebruik als injectie of infuus kunnen – vooral bij hogere doseringen – ernstige bijwerkingen optreden. Daarom gebeurt dit altijd onder controle van de bloedspiegel van het middel. Bij gebruik als oordruppels of oogdruppels worden dergelijke hoge doseringen niet bereikt en is geen controle nodig.

Gentamicine oogdruppels & oogzalf

De oogdruppels en oogzalf worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde ooginfecties.

Gentamicine oordruppels

De oordruppels worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde oorinfecties, zoals een ontsteking van de uitwendige gehoorgang (otitis externa).

Gebruik bij zwangerschap

Dit middel kan via de placenta (moederkoek) het ongeboren kind bereiken. Het middel kan daarom bij het ongeboren kind afwijkingen veroorzaken. Daarom mag de zwangere moeder het alleen in zeer dringende gevallen gebruiken.

Gebruik tijdens borstvoeding

Dit middel wordt uitgescheiden in de moedermelk en kan daarom bijwerkingen bij het kind veroorzaken. Daarom mag de moeder het alleen in zeer dringende gevallen gebruiken.

Engelse term

gentamicin

Verder lezen

Voor meer informatie over gentamicine verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.

Synoniemen

gentamycine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven