Fusidinezuur

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is fusidinezuur?

Fusidinezuur is een geneesmiddel tegen infecties die door bacteriën worden veroorzaakt. Dergelijke middelen worden antibiotica genoemd. Het wordt op de markt gebracht door Leo Pharma onder de merknaam Fucidin. Fucidin wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 250 mg van de werkzame stof. Behalve als tablet wordt het middel ook als crème en als ooggel geleverd.

Fusidinezuur wordt ook geleverd in een gel voor behandeling van bacteriële infecties van het oog. Kijk voor informatie over dit product op de webpagina over Fucithalmic.

Bij welke aandoeningen?

Fusidinezuur wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten bacteriële infecties, waaronder:

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen en oudere kinderen is driemaal per dag 500 mg gedurende minimaal zes dagen. Voor jongere kinderen (tot 12 jaar) is de dosering afhankelijk van het lichaamsgewicht. Afhankelijk van de ernst van de infectie zal meestal 25-50 mg per kilogram lichaamsgewicht worden voorgeschreven, verdeeld over drie doses op een dag. De tabletten dienen in z’n geheel te worden ingenomen met een glas water. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan fusidinezuur bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, vol gevoel in de buik, winderigheid, diarree, duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, huidafwijkingen en geelzucht. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals verhoging van leverenzymen (ALAT, ASAT, AF en gamma-GT), verhoging van het bilirubine gehalte en verlaging van witte bloedcellen (leukopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van fusidinezuur.

ATC-code

J01XC01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven