Ethambutol

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is ethambutol?

Ethambutol is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van tuberculose. Tuberculose is een infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën (tuberkelbacillen). Het middel wordt op de markt gebracht door Teofarma onder de merknaam Myambutol. Myambutol wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 400 milligram ethambutol. Meestal wordt ethambutol voorgeschreven in combinatie met andere antibiotica, zoals isoniazide, rifampicine en/of pyrazinamide.

Hoe werkt het?

Ethambutol remt een bepaald enzym dat betrokken is bij de opbouw van de celwand van tuberkelbacillen. Hierdoor belemmert het de vermenigvuldiging van tuberkelbacillen.

Bij welke aandoeningen?

Ethembutol wordt gebruikt bij de behandeling van mensen met tuberculose. Daarnaast wordt het gebruikt om een tuberculose-infectie te voorkomen bij mensen die nauw contact hebben gehad met iemand met open tuberculose.

Welke dosering?

De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Voor volwassenen geldt een aanbevolen dosering van 15-20 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag, met een maximum van 1600 milligram per dag. De arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken, bijvoorbeeld bij mensen met slecht werkende nieren.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antibiotica kan ethambutol bijwerkingen geven. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn buikpijn, misselijkheid, braken, zich niet lekker voelen, hoofdpijn, koorts, duizeligheid, afname van de gezichtsscherpte en verminderd kleurenzien (rood-groen kleurenblindheid). Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd ALAT gehalte, een verhoogd ASAT gehalte, afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie) en afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Myambutol.

ATC-code

J04AK02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven