Erytromycine

Wat is erytromycine?

Erytromycine is een antibioticum. Antibiotica zijn geneesmiddelen tegen infecties die door bacteriën worden veroorzaakt. Erytromycine is werkzaam tegen verschillende soorten bacteriën. Erytromycine wordt op de markt gebracht onder de merknaam Erythrocine. Het wordt geleverd als tablet, als oogzalf en als applicatievloeistof voor op de huid.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van erytromycine.

Hoe werkt het?

Erytromycine remt de groei van bacteriën door te binden aan het RNA van de bacterie. Het RNA speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van eiwitten die voor de bacteriën van belang zijn. Door eraan te binden belemmert het middel de aanmaak van eiwitten en daarmee de groei van de bacteriën.

Bij welke aandoeningen?

Erytromycine is werkzaam tegen verschillende soorten bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus en Haemophilus influenzae. Het wordt gebruikt bij de behandeling van infecties die door deze en andere voor erytromycine gevoelige bacteriën worden veroorzaakt. Dat kunnen allerlei verschillende infecties zijn, zoals longontsteking, sinusitis (neusbijholteontsteking), longontsteking, erysipelas (wondroos), steenpuisten (furunkels), ontsteking van de plasbuis (urethritis) en acne.

Behalve als antibioticum wordt erytromycine soms ook gebruikt bij de behandeling van maagverlamming (gastroparese). Daarbij is de maaglediging vertraagd. Erytromycine bevordert de maaglediging.

Welke bijwerkingen zijn er?

Erytromycine kan, net als andere antibiotica, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikkrampen, diarree, misselijkheid en braken. Kijk voor een uitgebreid overzicht in de bijsluiter van Erythrocine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven