Ertapenem

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is ertapenem?

Ertapenem is een antibioticum. Het wordt gebruikt voor de behandeling van infecties die door bacteriën worden veroorzaakt. Het wordt op de markt gebracht door de firma Merck Sharp & Dohme (MSD) onder de merknaam Invanz. Invanz wordt geleverd als (poeder voor concentraat voor) infusievloeistof. Het middel wordt via een infuus direct in de bloedbaan toegediend.

Bij welke aandoeningen?

Ertapenem wordt gebruikt bij de behandeling van:

  • huidinfecties door bacteriën
  • longontsteking die niet in het ziekenhuis is opgelopen (‘community-acquired pneumonie’)
  • infecties in de buik
  • diabetische voet

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antibiotica kan ertapenem bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, huiduitslag, jeuk en reacties op de plaats waar het infuus is ingebracht, waaronder een ontsteking van de vaatwand (flebitis). Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verhoging van het aantal bloedplaatjes (trombocytose), verhoging van het ALAT en het ASAT gehalte en verhoging van het alkalische fosfatase gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Invanz. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

J01DH03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven