Eravacycline

Bijgewerkt op 14 mei 2023

Wat is eravacycline?

Eravacycline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties in de buik. Het wordt op de markt gebracht door PAION onder de merknaam Xerava. Xerava wordt geleverd als (poeder voor concentraat voor) infusievloeistof. Het middel wordt via een infuus direct in het bloed (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Eravacycline is een antibioticum. Het belemmert de aanmaak van eiwitten in bacteriën. Hierdoor zijn de bacteriën niet in staat om zich verder te vermenigvuldigen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Eravacycline wordt gebruikt bij de behandeling van infecties in de buik (intra-abdominale infecties). Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van urineweginfecties.

Welke dosering?

De dosering wordt bepaald aan de hand van het lichaamsgewicht van de patiënt. De aanbevolen dosering is elke 12 uur 12 uur 1 mg eravacycline per kilogram lichaamsgewicht via een intraveneus infuus toedienen. Afhankelijk van de ernst van de infectie wordt 4-14 dagen behandeld. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Eravacycline kan, net als andere antibiotica, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn reacties op de plaats van het infuus (roodheid, pijn, aderontsteking etc.), misselijkheid en braken. Ook kan gebruik van het middel leiden tot hoofdpijn, huiduitslag, duizeligheid en overgevoeligheidsreacties. In het bloed kunnen ook afwijkingen ontstaan, waaronder een verhoogd bilirubine gehalte (hyperbilirubinemie), een verhoogd ALAT gehalte en een verhoogd ASAT gehalte. Als complicaties kunnen soms tromboflebitis en pancreatitis (alvleesklierontsteking) optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Xerava.

Engelse vertaling

eravacycline

ATC-code

J01AA13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven